Američané objevili mechanismus, jakým alkohol zřejmě zvyšuje riziko vzniku rakoviny
Téměř 30 let poté, co byla objevena souvislost mezi konzumací alkoholu a některými typy zhoubných nádorů, vědci na základě výzkumu prováděného na dobrovolnících objevili první důkaz naznačující mechanismus karcinogenity (rakovinotvornosti) alkoholu.
![příklad DNA aduktu: benzo[a]pyren, nejvýznamnější mutagen v tabákovém kouři (zdroj: wikipedia.org) příklad DNA aduktu: benzo[a]pyren, nejvýznamnější mutagen v tabákovém kouři (zdroj: wikipedia.org)](/res/image/news/benzopyrene-DNA-adduct.png)
Výsledky výzkumu, které jsou obzvláště významné pro stamiliony lidí asijského původu, byly zveřejněny u příležitosti konání 244th National Meeting & Exposition, který dvakrát ročně pořádá Americká chemická společnost (American Chemical Society, ACS).
Dr. Silvia Balbová, která řídila studii, vysvětlila, jakým způsobem lidské tělo odbourává (metabolizuje) alkohol v pivu, víně či destilátech.
Jeden z produktů vznikajících během tohoto odbourávání je acetaldehyd – chemická látka podobající se v mnoha ohledech formaldehydu.
Karcinogenní působení formaldehydu je dobře známo. Z laboratorních experimentů je také známo, že acetaldehyd dokáže poškozovat DNA, způsobovat chromozomální abnormality v buněčných kulturách a že působí jako zvířecí karcinogen.
„Nyní máme historicky první důkaz z výzkumu na lidských dobrovolnících, že acetaldehyd vznikající po konzumaci alkoholu dramaticky poškozuje DNA,“ konstatovala dr. Balbová, která pracuje v laboratoři dr. Stephena Hechta, uznávané kapacity na onkologickou prevenci na americké University of Minnesota.
„Acetaldehyd interaguje s lidskou DNA takovým způsobem, že vzniká tzv. "DNA adukt". Acetaldehyd se začlení do struktury DNA a znemožní její správné fungování, čímž zvyšuje riziko vzniku rakoviny.“
Dr. Balbová poukázala na to, že člověk disponuje velmi účinnými a přitom přirozenými opravnými mechanismy, které napravují škody napáchané DNA adukty. U většiny lidí je proto nepravděpodobné, že by si umírněným pitím alkoholu zadělávali na rakovinu (ačkoli alkohol souvisí s jinými zdravotními problémy a je příčinou mnoha dopravních nehod). U většiny lidí je navíc přítomen enzym zvaný alkoholdehydrogenáza, který rychle přeměňuje acetaldehyd na acetát, což je poměrně neškodná látka.
Avšak u zhruba 30 % lidí asijského původu – což je zhruba 1,6 mld. lidí – se vyskytuje taková varianta genu pro alkoholdehydrogenázu, která svému nositeli neumožňuje metabolizovat alkohol na acetát. Tato genetická varianta – v kombinaci s konzumací alkoholu – má za následek zvýšené riziko rakoviny jícnu. Nedostatek funkční alkoholdehydrogenázy je pozorován také u původních obyvatel Ameriky a Aljašky.
K ověření své hypotézy, že acetaldehyd způsobuje u lidí vznik DNA aduktů, dávala dr. Balbová se svými kolegy 10 dobrovolníkům postupně se zvyšující dávky vodky (odpovídající jedné, dvěma a třem skleničkám) jednou týdně po dobu tří týdnu. Následně bylo zjištěno, že v buňkách ústní sliznice dobrovolníků se hladina sledovaného DNA aduktu během několika hodin od konzumace vodky zvýšila až 100krát, a po 24 hodinách došlo opět k poklesu. Vzrostla také koncentrace DNA aduktů v krevních buňkách.
„Dospěli jsme tedy k závěru, že alkohol – jakožto karcinogen úzce související s životním stylem – je již v dutině ústní metabolizován na acetaldehyd, a že acetaldehyd vytváří DNA adukty, o nichž je známo, že hrají významnou úlohu v procesu karcinogeneze,“ uvedla dr. Balbová.
Reference
- Balbo, S., Meng, L., Bliss, R. L., Jensen, J. A., Hatsukami, D. K., Hecht, S. S. (2012). Time course of DNA adduct formation in peripheral blood granulocytes and lymphocytes after drinking alcohol Mutagenesis DOI: 10.1093/mutage/ges008
Klíčová slova: alkohol, acetaldehyd, DNA adukty
22. 8. 2012 Tisková zpráva Americké chemické společnosti

